Σελίδες

ΜΑΝΗ: ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΪΝΗΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ - Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΕΣΣΗ



ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ    MANIPEDIA  

Η  ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ

ΜΑΝΗ, ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΥΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΣΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΙ, ΝΑΟΙ, ΕΘΙΜΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ: KITHIRA, ELAFONISO, ΑΝΤΙΚΙΤΗΙΡΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΒΑΤΙΚΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΣΠΑΡΤΗ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΡΗΤΗ, Ν. ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ Κ.Α.

 

Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς

<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->




ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΪΝΗΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ


Δυτικά και απέναντι από τον οικισμό του Μεζάπου ο όρμος φράσσεται από το ακρωτήρι Τηγάνι που έλαβε την ονομασία του λόγω του σχήματός του. Η πιο σύντομη πρόσβαση - που ακολουθούσαν και οι Βυζαντινοί - γίνεται από το χωριουδάκι της Αγ. Κυριακής, όπου μετά από ½ ώρα πεζοπορίας φθάνεις στον αυχένα του Τηγανιού, όπου διακρίνεις μικρές Αλυκές.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ

 Το κάστρο υπήρχε ήδη το 886 μ.Χ. και το 950 μ.Χ. αναφέρεται στα κείμενα του Κων/νου Ζ΄ Πορφυρογέννητου ως εξής: « Οι του κάστρου της Μαϊνης οικήτορες»

Συνδέει την παρουσία του με την ονομασία της Μάνης, αποτέλεσε το Διοικητικό κέντρο του Ν. τμήματος της Χερσονήσου - που ήταν και η Πρωταρχική Μάνη με πρώτη κοιτίδα την ευρύτερη περιοχή του Μεζάπου - συνέβαλε στην αναδιοργάνωση των Βυζαντινών επαρχιών και ανήκε στο «Θέμα της Πελ/σου» με την ονομασία «περιοχή της Μαϊνης ή Μάνης». 

Τέλος του Θ΄ αι. δημιουργήθηκε και η Επισκοπή της Μαϊνης. Αμύντορας έναντι των Αράβων, που κατέκλυσαν το πέρασμα Ταινάρου - Ελαφονήσου - Κ. Μαλέα, ήταν το κάστρο τον 9ο και 10ο αι., όπως επίσης και κατά των Σλάβων

Η περιοχή στο Τηγάνι, άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 6ο αι. ότε και καταστράφηκε η Καινήπολις (σημ. Κυπάρισσος Αλίκων ). 

Από τον 13ο αι. αρχίζει το κάστρο και η περιοχή να ερημώνουν ( ίσως από κάποιο σεισμό ). 

Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΕΣΣΗ
 Στην ευρύτερη περιοχή του Μεζάπου ήκμασε η Ομηρική πόλη Μέσση που διέθετε και λιμάνι. Οι Άγγλοι Η. Waterhouse και  R. H. Simpson (BSA 56) θεωρούν ότι η Μέσσα βρισκόταν στο Τηγάνι.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΥΜΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΪΝΗΣ





Φωτογραφία  - Εικόνα: Το κάστρο της Μαϊνης στο Τηγάνι
                               και ο Πύργος της Πύλης
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Τα τείχη και οι Πύργοι του κάστρου: Ανεβαίνοντας - από τη νότια πλευρά - το βραχίονα του Τηγανιού και αρχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι, συναντάμε 2 ερειπωμένους ναΐσκους και λίγο πιο πάνω ίχνη τείχους που προστάτευαν το κάστρο από την ξηρά. 

Στα 600μ. διακρίνουμε ίχνη ενός προτειχίσματος και τη βάση ενός Πύργου. Διανύουμε μια απόσταση 100μ.  - διάσπαρτη με θεμέλια κτιρίων - και συναντάμε ένα ερειπωμένο ημικυκλικό μεταγενέστερο προτείχισμα (μάλλον Φράγκικο) του οποίου η ανατολική απόληξη σταματά σε μια προστατευόμενη πρόσβαση από Πύργο δίπλα στην Πύλη



Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΙΝΗΣ:  
   ΠΡΟΤΕΙΧΙΣΜΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕ 3 ΠΥΡΓΟΥΣ


Το τμήμα αυτό του κάστρου είναι το καλύτερα διατηρημένο και παρουσιάζει   « Ιουστινιάνεια χαρακτηριστικά» ( πιθανόν να κτίστηκε από τον Ιουστινιανό ). 

Βόρεια του Πύργου η Τρίκλιτη Βασιλική και στα δυτικά του ένα μισογκρεμισμένο Μεσαιωνικό τείχος μήκους 90μ. τον συνδέει με τον Κεντρικό Πύργο   ( ανατολικά του εφάπτεται δεξαμενή ) που προσφέρει υπέροχη θέα από τις επάλξεις του. 
Απ’ εδώ ξεκινούν 2 τείχη με ΒΔ. και ΝΔ. κατεύθυνση. Το ΝΔ. τείχος είναι αρχαίο με Κυκλώπεια τειχοδομία και φέρει 3 ερειπωμένους Πύργους. Το ΒΔ. τείχος είναι Μεσαιωνικό και απολήγει σε Πύργο.



Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΙΝΗΣ:  ΑΨΙΔΕΣ ,ΤΑΦΟΙ  ΚΑΙ Ο  ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ


Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΝΕΚΡΟΥΠΟΛΗ

 Στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου διάσπαρτα είναι τα λείψανα της Βυζαντινής πόλης της Μαϊνης. 

Η Τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία
 Βυζαντινό θησαυρό ανεκτίμητο για ολόκληρη τη Μάνη, αποτελεί η εκκλησία του 7ου αι. με τις  3 αψίδες, το σύνθρονο του ιερού και τα υπόλοιπα υπολείμματα  που  μαρτυρούν τη μεγάλη της αίγλη.

Νεκροταφείο
 Κάτω από το ναό της Βασιλικής και δυτικά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε σε φως  70 τάφους που χρονολογούνται πριν από τον 7ο αι. Μονοκάμαρος ναΐσκος: 
Στο ΒΔ. άκρο εντοπίστηκε ναΐσκος που διασώζει τμήμα της αψίδας του και υπολείμματα διώροφης κατοικίας.


Δημόσιες Δεξαμενές
 ΒΑ. από τη Βασιλική στα 70μ. συναντάμε τις 3 δημόσιες δεξαμενές του κάστρου. 





Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΤΑΦΟΙ ΚΑΙ  ΔΕΞΙΑ  ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ





Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ      Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ       ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527

Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 


  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 
  • ΚΥΘΗΡΩΝ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ Κ.Α.


                        


                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.